Cum actionezi rapid in caz de arsuri? De ce ai nevoie de o trusa de prim ajutor auto

Arsurile pot sa apara intr-o clipa de neatentie sau in cazuri mult mai grave, cum ar fi incendiile. In astfel de situatii, e bine sa fii pregatit si sa ai mereu la indemana o trusa medicala pentru primul ajutor, iar cel mai bun loc in care o poti pastra este chiar in masina.

Totusi, chiar si cand ai la indemana truse prim ajutor auto, daca nu stii cum sa tratezi corect o arsura, nu iti vor fi de niciun ajutor.

Ce faci in cazul unei arsuri?

Arsurile sunt clasificate in functie de gravitate. Poate fi o arsura usoara, de suprafata, sau una mai grava, care a patruns mai adanc in piele. Daca este o arsura usoara, primul lucru pe care il faci este sa racesti zona afectata. Cum faci asta? Folosesti apa rece, dar nu gheata. Tine zona arsa sub jet de apa rece timp de 10-15 minute pentru a reduce durerea si a limita extinderea arsurii.

Nu pune gheata direct pe arsura, pentru ca poate provoca si mai multe leziuni la nivelul pielii. Daca nu ai foarte multa apa la dispozitie, poti folosi comprese sterile din trusa prim ajutor auto pe care le-ai imbibat in apa. 

Ce gasesti intr-o trusa auto?

Intr-o trusa prim ajutor auto ar trebui sa gasesti elemente esentiale pentru primul ajutor in caz de arsuri, precum:

  • Pansamente sterile de diferite dimensiuni.
  • Bandaje elastice sau tifon.
  • Solutie antiseptica (betadina, spre exemplu) pentru curatarea ranilor, inclusiv a arsurilor. 
  • Foarfeca medicala pentru a taia pansamentele sau imbracamintea din jurul arsurii.
  • Manusi de unica folosinta, care sa te protejeze si care previn infectarea arsurii.
  • Instructiuni cu sfaturi despre cum acorzi corect primul ajutor. 

Imagineaza-ti ca esti intr-o excursie si, in timp ce pregatesti un picnic cu familia, cineva sufera o arsura mica, fie de la o oala fierbinte sau de la un foc de tabara, sau, intr-un caz si mai nefericit, sunteti implicati intr-un accident cu raniti carora trebuie sa le acorzi primul ajutor. Scoti trusa prim ajutor auto si urmezi acesti pasi:

  • Racesti zona arsa. Daca ai la indemana apa, aceasta este prima ta solutie. Daca nu, folosesti un pansament din trusa. Evita sa aplici alcool sau apa oxigenata pe arsuri. 
  • Aplici un pansament. Trusa contine pansamente sterile, special concepute pentru a proteja zona afectata. Este important sa le pui fara sa apesi prea tare pe rana.
  • Protejezi pielea. Daca arsurile sunt usoare, poti folosi betadina sau o crema antiseptica, daca trusa ta de prim ajutor auto o contine. 

O trusa medicala este ajutorul de care ai nevoie in caz de urgenta si este bine sa ai intotdeauna in masina una care sa fie in termenul de valabilitate. 

Ce faci in caz de arsuri mai grave?

Daca arsurile sunt profunde sau acopera o suprafata mare, cel mai bine este sa cauti ajutor medical cat mai repede. Intre timp, poti folosi trusa prim ajutor auto pentru a proteja zona afectata si a reduce riscul de infectii. Aplici un pansament curat, dar eviti sa il strangi prea tare pe piele.

Daca arsurile sunt atat de grave incat persoana afectata are basici sau pielea incepe sa se exfolieze, nu incerca sa scoti basicile sau sa cureti pielea. Acopera zona cu un pansament steril si mergi imediat la spital. In astfel de cazuri, cel mai bine este sa lasi profesionistii sa intervina.

Fii mereu echipat, alege un model din gama de truse prim ajutor auto din oferta magazinul online Vesta si trateaza ranile minore in caz de urgenta. Nu uita, e bine sa fii mereu pregatit pentru imprevizibil!

Previous post Pleci in vacanta? Idei de story pe care le poti aplica intr-o parcare aeroport Bucuresti
Photo Tire tread Next post Cum să Alegi Cele Mai Bune Anvelope pentru Mașina Ta