Istoria cursei de drag: De la străzile ilegale la evenimentele profesioniste

Cursa de drag este o disciplină a sporturilor auto care implică curse de viteză pe o distanță scurtă, de obicei de 400 de metri sau 1.000 de picioare, pe o porțiune dreaptă de drum. Această disciplină a evoluat într-un sport popular în întreaga lume, cu evenimente profesioniste care adună mii de fani.

Însă, ca multe alte sporturi auto, cursele de drag au început ca o activitate ilegală pe străzile orașelor. În anii 1940 și 1950, șoferii din orașele americane se întâlneau noaptea pentru a-și testa mașinile și abilitățile de conducere în curse ilegale. Aceste curse erau periculoase și uneori fatale, dar nu erau regulate și nu erau supravegheate de autorități.

În anii 1950, cursele de drag au început să devină mai organizate, cu evenimente organizate pe piste special construite pentru acest tip de competiții. În 1951, prima cursă oficială de drag a avut loc în California, iar în anii următori, sportul a crescut în popularitate.

În anii 1960, cursele de drag au devenit un sport cu adevărat profesionist, cu campionate naționale și internaționale, cu sponsorizări și publicitate. În acest timp, mașinile de drag au evoluat rapid, cu motoare puternice, caroserii ușoare și pneuri specializate.

În prezent, cursele de drag sunt un sport global, cu evenimente în toată lumea, de la Statele Unite la Europa și Asia. Campionatele profesioniste includ National Hot Rod Association (NHRA), International Hot Rod Association (IHRA) și National Street Rod Association (NSRA), iar cursele de drag sunt incluse în Jocurile Olimpice Speciale.

În concluzie, cursele de drag au evoluat de la o activitate ilegală la un sport popular și profesionist, iar istoria lor este marcată de inovație și evoluție constantă. Această disciplină a motorsportului continuă să atragă mulți fani și entuziaști, iar tehnologia din spatele mașinilor de drag și abilitățile piloților continuă să evolueze și să impresioneze.

Previous post Profesii neobișnuite în industria auto: Descoperă joburi inedite care implică mașinile noastre
Next post Poveștile din spatele cursei Le Mans: De la succesele la tragediile care au marcat evenimentul