Rolul și funcționarea vasului de expansiune într-o instalație termică

Vasul de expansiune este un element esențial într-o instalație termică, având un rol de siguranță și protecție. Acesta funcționează ca un rezervor mic, menit să prevină creșterea excesivă a presiunii în sistemele închise de încălzire, datorată dilatării apei în urma încălzirii. Fără un vas de expansiune, sistemul termic ar fi supus unei presiuni ridicate, care poate duce chiar la explozii.

Cum funcționează vasul de expansiune?

Principiul de funcționare al vasului de expansiune se bazează pe proprietățile apei de a-și mări volumul atunci când este încălzită. În absența unui vas de expansiune, presiunea suplimentară generată de dilatarea apei ar putea cauza stres asupra componentelor sistemului termic și îngreunarea circulației apei.

Apa este incompresibilă, iar volumul său crește cu aproximativ 4% între temperatura de 0°C și temperatura de 100°C. Presiunea suplimentară exercitată asupra sistemului termic poate fi periculoasă, deoarece poate cauza daune componente și chiar explozii de abur supraîncălzit. Vasul de expansiune acționează ca un stabilizator al instalației termice, funcționând asemenea unei perne de aer.

Structura și funcționarea vasului de expansiune

Vasul de expansiune închis este format din două secțiuni separate de o membrană:

  • Partea de jos a rezervorului este destinată apei din sistemul termic.
  • Partea de sus este umplută cu aer.

Presiunea din vasul de expansiune poate fi măsurată cu ajutorul unui manometru, atunci când instalația este goală. La centralele de 24 kW, volumul vasului de expansiune este în general de aproximativ 8 litri, iar presiunea standard de preîncărcare este de obicei de 1 bar. Această valoare de presiune poate fi verificată pe eticheta vasului de expansiune.

Atenție! Este important să nu încercați să eliminați aerul din vasul de expansiune, deoarece acest lucru poate pune în pericol întregul sistem termic. Fără aer, apa nu se va dilata corespunzător și va crește în presiune, cu potențialul de a activa supapa de siguranță.

Vasul de expansiune deschis

Există și varianta vasului de expansiune deschis, care este utilizată în instalațiile termice ce folosesc combustibil solid. Capacitatea acestui tip de vas de expansiune este, de regulă, supradimensionată. De exemplu, dacă este necesar un vas de expansiune deschis de 50 de litri, se va alege de obicei unul de 100 de litri. Rezerva de apă adițională de 50 de litri acționează ca un tampon în cazul în care tensiunea scade și cazanul este plin cu combustibil. Astfel, rezerva asigură cantitatea necesară de apă pentru a răci cazanul.

Lucruri importante de știut despre vasul de expansiune

Pentru un funcționare  corecta și sigura a vasului de expansiune, este important să aveți în vedere următoarele aspecte:

  • Presiunea pernei de aer din vas trebuie să fie cel puțin egală sau mai mare decât presiunea maximă teoretică din instalația rece.
  • Măsurarea presiunii de preîncărcare se face doar dacă vasul de expansiune nu este conectat la instalația termică.
  • Nu depășiți presiunea maximă admisă a vasului de expansiune. Această valoare poate fi verificată pe placa de timbru a vasului de expansiune.
  • Vasul de expansiune poate fi montat oriunde în instalația termică, însă este recomandat să consultați instrucțiunile producătorului pentru a asigura o montare corectă.

Concluzie

Vasul de expansiune are un rol crucial în instalațiile termice, asigurând protecția și siguranța acestora. Prin dilatarea apei și absorbția presiunii suplimentare, vasul de expansiune previne creșterea excesivă a presiunii și reduce stresul asupra componentelor sistemului termic. Este important să respectați instrucțiunile producătorului și să verificați periodic presiunea și starea vasului de expansiune pentru un funcționare eficienta.

Sursa foto : QuickShop

Previous post Importanța vizitelor regulate la dentist după un implant dentar
Next post Antena24 își propune să ofere o experiență informativă de calitate, ghidându-te prin fluxul informațional cu știri de ultimă oră și analize relevante. Suntem aici pentru a-ți facilita accesul la informații esențiale.